Els serveis de Q de Festa!

Aigua fresca

Els espais han de garantir tots els serveis sempre que estiguin funcionant com a espai de música i ball, i des de l’obertura fins a l’acabament de la sessió.

Aigua fresca

En què consisteix

Els espais han de garantir l’accés gratuït a l’aigua potable per part del públic. L’aigua ha de ser accessible i gratuïta a la barra si és per motius de salut; i, en tot moment, als lavabos.

Per què?

Les cèl•lules del nostre organisme funcionen principalment amb aigua, oxigen i nutrients. Si sortim de festa, i substituïm l’aigua i els nutrients per alcohol o d’altres drogues, estem forçant les nostres cèl•lules, i el nostre organisme en pateix les conseqüències. Beure aigua regularment redueix considerablement el risc de deshidratació i, en conseqüència, molts dels efectes adversos de consumir substàncies. Redueix la ressaca de l'endemà, redueix els malestars típics del consum d’alcohol i drogues com ara mal de panxa, vòmits, lipotímies, pàl•lides o blanques... També ajuda a evitar el cop de calor i fa que en general ens trobem millor i estiguem més animats.

Beure aigua regularment durant una festa és una de les eines més efectives per reduir els riscos derivats del consum.

Falses creences

"Gastar-se la pasta en aigua és llençar els calés"
Al final es tracta d’una anàlisi de costos i beneficis. Quant pagaries per reduir la ressaca del dia següent? Quant pagaries per reduir l’impacte a llarg termini de l’alcohol? Quant estaries disposat a invertir per trobar-te millor durant tota la nit? Si això és més del que et costarien entre tres i sis aigües (una aigua per cada beguda alcohòlica), ja tens el teu balanç de costos i beneficis. Si pagaries menys per tot això, sempre et queda l’opció de beure aigua als lavabos, i en aquest cas és gratuïta!

"Això de voler que beguem aigua entre les copes és una ‘xorrada’ i no serveix per a res!"
Quan consumim alcohol (o qualsevol altra droga) es reparteix per totes les cèl•lules de l’organisme. Les cèl•lules del nostre cos funcionen principalment amb oxigen, sals minerals, nutrients i aigua. Si durant una nit l’únic que introduïm al nostre cos són substàncies que no necessitem (com alcohol o qualsevol altra substància), les cèl•lules treballen forçades i han d’extraure d’altres llocs els recursos necessaris per subsistir. Això farà que no funcionin correctament, i enviaran senyals de cansament o malestar al nostre sistema nerviós. A més a més, l'endemà s’hauran de recuperar i empitjoraran els símptomes de la ressaca.

"No hi ha res millor per fer passar la set que una bona ‘birra’/cubata"
Quan el cos necessita aigua, les cèl•lules envien un senyal al sistema nerviós central, i aquest ens provoca la sensació de set. Aquesta sensació desapareix en el moment que bevem alguna cosa, i encara més efectivament si aquesta beguda és fresca. Quan l’organisme ha digerit la beguda, valora si s’ha hidratat suficientment o no i, en cas negatiu, envia una altra vegada el senyal de set. Si bevem begudes alcohòliques, la sensació de set desapareix momentàniament, ja que introduïm begudes fresques a l’organisme, però aquestes no hidraten i, per tant, continuem forçant l’organisme i ben aviat tornarem a tenir set.