Tips & Tricks

Abans de sortir de festa

Abans de sortir de festa

  • Podem canviar d'opinió moltes vegades durant la nit, però des d'una perspectiva de reducció del risc abans de sortir haurem d'escollir entre diferents possibilitats: anirem a un únic espai? farem un recorregut per diferents espais? o bé anirem a l'aventura i decidirem sobre la marxa?
  • Un altre plantejament que ens podem fer és amb qui anem de festa: hi anem sols? amb la parella? amb persones de la feina? amb amistats de tranquis, amb els meus amics i amigues fiesteros?
  • Caldrà pensar com hi anem!: en transport públic o amb vehicle particular?. En el cas del vehicle privat, és important saber si anirem en companyia i qui és que conduirà.
  • Pel que fa a l'expectativa que ens fem de la nit abans de sortir també podem valorar: què hi farem? sortirem a ballar? a xerrar? a lligar?... consumirem alcohol? potser d'altres drogues?

El sentit d'aquestes reflexions des d'una òptica de reducció del risc té a veure amb evitar els imprevistos indesitjats, en no deixar-se portar i acabar a llocs, situacions o companyies que inicialment no havies pensat i potser no van amb tu. I un cop li hem donat un parell de voltes a aquestes qüestions, això ens ajudarà a preparar-nos quatre coses abans de sortir de festa.

Preparant-nos

Preparant-nos

  • Primer de tot, no és mala idea agafar l'agenda i mirar els compromisos de l'endemà, per tal de decidir l'hora de tornar a casa. Si tenim un dinar amb la família o hem de currar l'endemà, o tenim exàmens al llarg de la setmana, pot ser interessant tornar aviat i reduir el nostre consum.
  • En segon lloc, arriba l'hora de la informació, ja sigui a través d'Internet, o d'altres vies. És interessant informar-se de:
    • L'adreça exacta de l'espai on anem i la manera d'arribar-hi. Pots consultar aquí els espais Q de Festa! de la teva ciutat o trobar-los en atres webs d'oci nocturn com ara www.tillate.com, www.revivelanoche.es o www.nadafool.com
    • Les alternatives viables de transport públic.
    • Com aconseguir promocions o descomptes en el preu de l'entrada. Podem utilitzar la web de www.Qdefesta.cat/promocions , però el Facebook i Twitter també resulten canals molt utilitzats pels espais per a fer promocions.
    • Dubtes i preguntes que puguem tenir sobre sexualitat.
    • Els efectes i riscos del consum de drogues.
  • Recorda que abans de sortir és important sopar. No cal atipar-se fins a rebentar, però si fer un àpat complert. Així evitarem mals de panxa durant la nit, la pujada de l'alcohol (i d'altres consums) serà progressiva i reduirem la ressaca de l'endemà.
  • Si sortim en companyia cal negociar els desplaçaments abans de prendre res. L'opció més pràctica és sempre el transport públic, però hi ha llocs que no estan ben comunicats i resulta difícil trobar una bona combinació. Si cal agafar el cotxe la millor opció és que algú del grup pringui i no consumeixi. Alguns espais disposen de transport propi fins al nucli urbà.
  • Que cal portar?
    • Com més diners portem a sobre, més probable és que ens els gastem. Si de mena ens costa poc liar-nos, i el que volem és anar a dormir aviat, és millor agafar pocs diners i deixar la targeta de crèdit al calaix.
    • Cal tenir en compte no deixar-se res important. En el cas de les noies, per exemple, els tampons i les compreses (per una mateixa o per si una amiga se les deixa). Si consumim algun tipus de substància, hauríem d'agafar tot el necessari per un consum segur, higiènic i amb menys riscos (rulo, boquilles, suero...) . De vegades resulta interessant dur raspall i pasta de dents! Qui sap què depara la nit?
    • Per a prevenir malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats cal dur sempre preservatius, DIU o d'altres barreres contraceptives o per evitar les ITS... tant per a ells com per a elles! El condó és cosa de dos! Recorda que perquè el condó no talli el rotllo és interessant guardar-lo en un lloc molt accessible i incorporar-lo com a part del joc. És més fàcil col·locar-lo durant el sexe oral que just abans de la penetració. Si ets de les persones que opinen que treuen molta sensibilitat, cal que recordis que existeixen multitud de preservatius, amb diferents mides i formes per una optima adaptació. Per altra banda també existeix el preservatiu femení, que en lloc de col·locar-se en el penis es col·loca a la vagina (o recte). Si no hem pensat en portar preservatius de casa, i la nit pinta bé, podem trobar-ne a tots els espais Q de Festa!
    • Les persones consumidores de drogues, ja sigui d'alcohol o de qualsevol altra, haurien de conèixer els propis límits i respectar sempre les decisions de la resta de gent sobre els seus propis consums. Algunes persones recorren al consum de substàncies psicoactives mentre surten de festa. A part de tots els efectes i riscos d'aquestes substàncies, el propi fet de com i on comprar-les pot generar riscos addicionals. Les substàncies adquirides en el mateix local acostumen a ser de baixa qualitat, estar adulterades (tallades), són més cares, i és molt més arriscat comprar-les, ja que existeix el risc de ser expulsat de l'espai o tenir problemes amb la llei. Para atenció amb què compres i a qui li compres! Recordem que també és possible analitzar el contingut de determinades substàncies (Energy Control) i que abans de prendre'n cap cal informar-se dels seus efectes i riscos.

Durant la festa

Durant la festa

Cuidar-se i passar-ho be és més fàcil si controlem tres factors:

  • Com estic: és important escoltar i tenir cura del propi cos.
    • Dur una roba adequada a la temperatura de l'espai reduirà la sudoració i la temperatura corporal, i augmentarà la comoditat. Alguns espais Q de Festa! disposen de servei de guarda-roba, que ens permet oblidar-nos de les peces de roba que ens sobren mentre ballem i recuperar-les a la sortida.
    • Si ens trobem malament, ens falta la respiració, tenim taquicàrdia, ansietat, paranoies o un ‘mal viatge', cal que prestem especial atenció en nosaltres mateixos, independentment de si hem consumit drogues o no, ja que son signes clars d'alerta. És recomanable descansar una estoneta, fugir dels estímuls tipus música, llums, multitud, i prendre l'aire. Alguns espais Q de Festa! disposen d'espais Chill Out on relaxar-se, i en cas que aquest malestar no desaparegui, és important comunicar-ho als amics i al personal de l'espai.
    • Si som molt partygoers, i sortim de festa molt sovint, als riscos genèrics que pot tenir sortir de marxa s'hi sumen les problemàtiques auditives. L'ultima tendència dels ‘techno-sibarites' europeus és l'ús de taps per a les orelles, que redueixen l'impacte sonor i filtren els sons més nocius per a l'oïda sense reduir la sensació de potència sonora, ja que queda garantida gràcies als greus dels "subwoofers". D'altra banda, aquests taps utilitzats en els espais de música pràcticament no dificulten la comunicació, i son útils tant per a la gent que surt de festa com pel personal de l'espai (cambrers/eres, treballadors/es...).
  • Què consumeixo: cal tenir clar el com, quan i què es pren.
    • Tots tenim clar que hem de consumir només allò que ens vingui de gust i quan ens vingui de gust. A vegades, però, ja sigui perquè ens conviden, ens inciten o ens desafien, acabem consumint quan no toca, no ens ve de gust senzillament perquè no hem sabut dir que no. Portar un bon control i respectar els horaris i quantitats a l'hora de consumir drogues (alcohol o d'altres) reduirà tant els riscos com la ressaca del dia següent.
    • El cos humà està constituït aproximadament en un 80% d'aigua. L'exercici, les altes temperatures i l'alcohol són factors que provoquen una alta deshidratació. És molt important prendre aigua (o d'altres líquids sense alcohol) freqüentment per rehidratar-nos.
    • L'energia necessària per l'òptim funcionament del nostre cos l'obtenim principalment a través dels aliments. Quan treballem, estudiem, fem esport (o qualsevol altra activitat) la nostra freqüència alimentària és cada 6-8 hores. En canvi, durant la nit, quan estem en repòs, podem passar tranquil·lament 12 hores sense menjar. Si estem de festa, encara que sigui de nit, és com si anéssim a treballar! cal menjar abans de sortir, i cal com a mínim picar una mica durant la nit per no castigar l'organisme. Abans de tornar cap a casa i posar-nos a dormir, també és interessant no fer-ho amb la panxa buida.
  • El que faig: durant la nit passen moltes coses i de vegades costa controlar algunes reaccions.
    • Els conflictes, la discriminació i la violència. Drogues com l'alcohol i la cocaïna poden facilitar l'aparició de conductes violentes i conflictes, i certament les drogues desinhibeixen; en conseqüència, si la persona té una predisposició a l'agressivitat o està en situació de tensió o estrès, pot acabar posant-se violenta. Cal evitar a les persones violentes, i sobretot cal evitar posar-se violent. Per això és important coneix-se'ns a un mateix i no incórrer en situacions que puguin treure el pitjor que portem dins. Sortim a passar-nos-ho bé i no a amargar-nos o amargar la nit dels altres. Una baralla espatlla la nit a les persones que es barallen, a les amistats i a tots els del voltant.
    • El rotllo plasta o babós. Algunes drogues (l'alcohol especialment) tenen la capacitat de desinhibir-nos fins al punt de no controlar el nostre comportament, les nostres emocions, o allò que fem o diem. Això pot fer que diguem coses que no volíem dir, a persones que no ho hauríem d'haver dit i que a vegades ho repetim un nombre indefinit de vegades convertint-nos en la típica persona borratxa i pesada. Si això passa amb les amistats, no acostuma a tenir conseqüències greus (com a molt, el proper dia que surtin no t'ho diran i directament deixaran de sortir amb tu perquè no s'ho passen bé), però quan la persona víctima de la nostra pesadesa és del sexe oposat i/o desconeguda, la cosa es complica. Les implicacions passen desde perdre tota oportunitat de relació amb aquesta persona fins a fer-la sentir incòmoda o assetjada, i això és intolerable.
    • Els comportaments incívics. El que no faríem de dia sovint no ens importa fer-ho durant la nit. Amagats en la foscor de la nit, sense gaire gent pel carrer, som capaços de pixar en un portal, tombar tanques a les obres, trencar papereres o enfilar-nos als fanals, però en canvi, aquests comportaments segurament no els tindríem durant el dia i a ulls de tothom. Encara que ens pugui semblar divertit algun d'aquests comportaments, els riscos no s'ho valen. El cost econòmic del vandalisme, les molèsties del veïnat i el risc de que ens enxampin i ens multin (multa + cost de reparació) segurament, en fred, ens ho farien repensar.
    • El "no parar": recordem que a alguna hora s'ha de marxar. A vegades costa trobar el moment de parar, i si hem consumit determinades drogues, encara més!. El millor és tornar cap a casa quan ens ve de gust, i no quedar-se només perquè ens ho demanen els amics. Sovint és molt difícil deixar la festa, però és important respectar el propi cos i aprendre a parar quan ja en tenim prou.

Tenir cura de les amistats i que s'ho passin bé.

  • Estar atent als comportaments de les nostres amistats, saber on són, què han pres i com es troben ens ajudarà a que la nit sigui millor per a tots: podem evitar malestars i problemes. Preguntar de tant en tant "Com et trobes" o "Va tot bé?" no costa res i té un efecte tranquil·litzador i agradable.
  • En cas que sorgeixin problemes, i que alguna de les nostres amistats requereixi ajuda, és molt important informar a la persona que fa l'assistència de quines són les substàncies que ha pres i les quantitats. Mentir en aquests casos només pot agreujar la situació. Recordem que el telèfon d'emergències és el 112, i que el personal dels espais Q de Festa! estan formats per atendre't correctament i amb seguretat en aquests casos.

Després de la festa

Després de la festa

  • Un cop s'ha acabat la festa i hem decidit marxar cal agafar aire i intentar pensar amb claredat. Cal veure en quin estat ens trobem nosaltres i les nostres amistats. Els espais Q de Festa! disposen de mètodes per calcular la taxa d'alcoholèmia que poden ajudar-nos a l'hora de decidir si agafar el cotxe o no.
  • El més segur és que cada nit hi hagi algú que es comprometi a no beure i sigui aquesta persona la que condueixi per tornar a casa. Si no és el cas, davant del dubte de si agafar el cotxe o no, sempre és millor no agafar-lo i tornar en transport públic. Els espais Q de Festa! disposen de tota la informació necessària sobre el transport públic de la zona.
  • Cal regenerar l'organisme, això s'aconsegueix principalment menjant sà, i quan toqui, bevent força aigua i dormint les hores que toca. Algunes vegades, l'endemà d'una bona festa (o unes hores després) no tenim gana, no ens entra res, no tenim set, i ens costa dormir. En aquestes situacions, cal forçar una mica la voluntat per cuidar l'organisme, menjar sense gana, beure aigua i estirar-nos, que encara que no aconseguim dormir: el simple fet d'estar estirats ja fa que descansem.
  • És important respectar els compromisos com la feina, els estudis, les cites o els dinars familiars que tinguem l'endemà de sortir de festa, ja que l'incompliment dels compromisos pot comportar problemes i malestars familiars, suspensos escolars, ruptures sentimentals i acomiadaments laborals. Espatllar coses tant importants en una nit de desmadre no val la pena.
  • L'endemà, a part de comentar les "batalletes" amb les amistats, resulta molt interessant analitzar si hem tingut comportaments que no ens semblen correctes, si hem gastat els diners que teníem previstos, si els nostres consums han estat correctes o si hem desfasat massa... en definitiva, si hem acomplert les nostres expectatives i si podem fer alguna cosa per tal que la propera festa sigui molt millor!